Rezervišite termin : 033 624 847, 061 137 135

      

 

POĆETNA    O NAMA    KONTAKT    KONTAKT

 

 

STARAČKA DALEKOVIDNOST   PRESBYOPIA

Što je čovjek mlad,može jasno da vidi i na 10 cm od oka i na 10 km od oka.
Kako se čovjek stari i oko takođe stari, to je prirodna pojava,jeste proces starenja.
Neki kažu da je čovjek star onoliko koliko se osjeća starim,drugi  kažu starenje počinje činom rođenja. Ovako ili onako,ipak je to starenje. Fiziološki i naučno gledano jeste tako,ali mi ovdje govorimo o očima i to vrlo praktično.
Neugodni  znaci procesa starenja na očima osjećaju se negdje između 45 i 50 godina života .
U životu gotovo svakog od nas,dođe trenutak kada sa osjećanjem neprijatnog iznenađenja,pa čak i zabrinutosti,primijetimo da sitna slova u knjizi postala ne jasna,da redovi u novinama zatrepere,da je veoma teško uvlačiti konac u iglu itd. Ovaj neprijatan osjećaj traje neko vrijeme pa nestane. Posebno kad smo odmorni,nema nikakvih teškoća pri čitanju. Ali ipak simptomi se vraćaju sve češće i sve duže traju posebno uveče i posebno pri slabijem svjetlu.
To znači da je došao trenutak kada treba staviti naočale za čitanje na nos i priznati da ne baš starost,ali proces starenja ipak počinje.
U ovom slučaju mali očni mišić koji se nalazi unutar oka (cilijarni mišić) je taj koji počinje da stari pa i slabi, taokođe i elastično sočivo postane manje elastično pa slabije prelama i fokusira predmet na blizinu.
I kao što je i samo starenje prirodna pojava,tako je i potreba za naočalima za čitanje, rad,  prirodna pojava za ljude poslije 45 godina života.

Istina, nekima će ove naočale trebati ranije, nekima kasnije  . Zavisi od procesa starenja ni svakom čovjeku kosa na glavi ne počinje da sjedi u istom životnom dobu. Ipak ranije ili kasnije svakom zdravom oku trebat će pomoć za čitanje, (rad na blizu)naočale,pa se zato i ova pojava već  vjekovima naziva staračka dalekovidost.
Oni ljudi koji su do sada vidjeli dobro na daljinu i na blizu odnosno oni koji imaju normalan vid počinju primijećivati slabljenje vida na blizu poslije 45 godina,a oni koji inaće dalekovidni, odnosno nose plus dioptrije, njima će ranije trebati, isto i onima koji imaju plus astigmatizam odnosno cilindar, dok oni koji su kratkovidni, odnosno nose minus dioptrije, neće im trebati naočale za blizu, zavisi od jačine minusa, pa često im je dovoljno  samo da skinu naočale za daljinu i bez naočala da čitaju, isto to važi i za oni koji imaju minus astigmatizam ili tzv.cilindar.

                                         
Znači od 40 – te godine života pa na dalje, elastičnost cilijarnog mišića i sočivo oka lagano i postepeno opada, pa samim tim i sposobnost oka da se prilagodi radu na blizu. Gubitak se mora nadoknaditi i to se postiže naočalima, kontatnim lećama ili ugradnje intraokularno leće unutar oka modernim operativnim putem.
Kad su u pitanju naočale u početku dovoljna samo 1 dioptrija (stručno je + 1D) da bi se lijepo vidjelo nablizu. Zatim kako lagano slabi sistem za prilagođavanje oka (mišić i sočivo)tako se i broj potrebnih dioptrija,odnosno jačina naočala za čitanje,povečava da bi se negdje između 60-te i 70-te godine života stiglo do + 3.0 dioptrije

Za zdravo oko (koji ne nose na daljinu naočale)nisu ni potrebne ni korisne jače naočale od +3D i to bez obzira na godine života
Poslije 70 te godine života najčešće dolaze čak i do smanjena dioptrije za blizu,jer tad nastaje tzv.skleroza sočiva odnosno sočvo više nije uopšte elastično, tvrđe i jače prelama svjetlost,  a vid se oslabi  i nablizu i na daljinu i tada počinje novi proces  u samom sočivu. Sočivo počinije da mutiti i to označava početak katarakte ili sive mrene.

 
 

Specijalistička ordinacija za očne bolesti "Dr. El-Halabi" 2017