Rezervišite termin : 033 624 847, 061 137 135

      

 

Vidno polje

 

POĆETNA    O NAMA    KONTAKT    KONTAKT

 

Dio prostora kojeg vidimo jednim okom, ako se to oko ne pokreće, naziva se vidno polje tog oka. Ako ispitujući oči, gledamo ispred sebe, sve što u tom trenutku vidimo je takođe vidno polje, ali sada je to binokularno, vidno polje za oba oka
                 

Svaki vozač dobro zna da kad je njegova pažnja usmjerena na vozilo ispred njega , on i te kako primjećuje šta se dešava desno i lijevo od njegovog vozila, ili vozila ispred, na koje je stalno usmjeren njegov pogled . Primjera radi, iako gleda u auto ispred sebe, vozač istovremeno vidi i automobile u suprotnoj traci koji dolaze u susret  pješaka koga pretiče. To je vidno polje. Znači sav prostor koji oko vidi, ispituje u jednom trenutku, iako fiksira samo jednu tačku, naziva se vidnim poljem. Još jedan od bezbroj primjera u životu-iako čitate tekst ne televizoru u svojoj sobi, vi vidite i ukućane koji se kreću po sobi, i mušicu koja leti po sobi, ali i slike koje stoje na zidu. Tačkom najjasnijeg vida, žutom mrljom vi se koncentrišete na slova na ekranu, a ostalim dijelom mrežnjače vidite ostali dio prostora.
Vidno polje je za sva živa bića od ogromnog, pa i od životnog značaja. Upravo tako, od životnog značaja.
Čovjek prelazi ulicu na pješačkom prelazu, njegova pažnja, njegov najjasniji vid je usmjeren na semafor za pješake. Pješak ima zeleno svijetlo i puno pravo da pođe, ali nesavjesni vozač velikom brzinom uleće na pješački prijelaz. Nesreća je vrlo vjerovatna ali do nje rijetko dođe jer je tu vidno polje. Pješak je uočio približavanje vozila i nije sišao s trotoara. Vidno polje je prema tome za sve životinjske vrste prvenstveno tu da upozori na opasnost, odmah zatim da omogući orijentaciju u prostoru. Zahvaljujući vidnom polju mi se orijentišemo u prostoru, procjenujemo brzinu kretanja posmatranog objekta, njegovu veličinu, oblik i tako dalje.

 

NAZAD

Specijalistička ordinacija za očne bolesti "Dr. El-Halabi" 2017