Rezervišite termin : 033 624 847, 061 137 135

      

 

POĆETNA    O NAMA    KONTAKT    KONTAKT

 

STRABIZAM - Nepravilan položaj očiju

 

Nepravilan položaj očiju ( Strabizam)
 

Prije svega , treba znati šta je to pravilan položaj oka , odnosno očiju . Oko mora da bude pravilno postavljeno u očnoj duplji , ne smije da bude ni uvučeno , duboko usađeno, niti izbočeno , izbuljeno . Pri pogledu naprijed , ne smije da bude okrenuto ni desno ni lijevo. Pravilan položaj očiju znači da su oba oka u istoj ravni (jedno oko nije više , ni niže u odnosu na drugo), jednako ispupčeno iz očnih duplji i najzad , pri pogledu u daljinu oči moraju biti paralelne , tj. , zjenice treba da su na istom rastojanju od nosa. Sve ostalo je nepravilan položaj oka , odnosno očiju. Naravno nisu sve nepravilnosti položaja očiju znak bolesti . Na primjer , često je jedno oko nešto više ili niže od drugog oka , jer je takva konstrukcija lica . To nije ni bolest ni poremjećaj . Ipak većina poremećaja položaja očiju jeste simptom oboljenja .

   

Razrokost
 
Oči nemaju paralelan položaj , jedno oko gleda naprijed , a drugo u stranu . Obično je to urođen , rijeđe stečen poremjećaj . Neophodno je što prije, u prvim mjesecima života bebe, postaviti dijagnozu i početi sa liječenjem , jer su posljedice zakašnjenja pad oštrine vida i nepopravljiv estetski nedostatak. Razrokost rijeđe može biti i posljedica povreda ili bolesti .

Najvažnije, što odmah moraju da shvate roditelji razroke djece, jeste da razroko oko vidi slabo, nekad znatno slabije nego zdravo. Znači razrokost jeste estetski problem, ali tek na drugom mjestu. Na prvom mjestu razrokost je znak smanjenja vida jednog, a ponekad čak i oba oka . Razrokost se može i mora, spriječiti i liječiti.

Što prije, znači ponekad prije nego što dijete prohoda . Mogućnost za uspjeh liječenja i suzbijanja slabog vida su sa svakom godinom života manje .
Osnovni i glavni cilj liječenja razrokosti  je da se postigne normalan vid na oba oka, pa je obično time i razrokost uklonjena. A zašto razroko oko slabije vidi? Pa zato što kod razrokih svako oko šalje svoju,drugačiju sliku u mozak. Kako je razlika između te dvije slika prevelika, centar za vid ih ne može spojiti u jednu,već  prima samo jednu i to bolju sliku da bi spriječio dvostruki vid-dvoslike. Drugu sliku, slabiju na neki način, prigušuje,odbija da primi i time koči aktivnost oka koje šalje sliku. Zbog toga slabije, razroko oko još manje funkcioniše, i sve je slabije da sposobno formira ispravnu sliku. Postaje slabovido. Cilj liječenja razrokosti znači da natjera , nauči, slabije oko da dobro radi i time se spriječava slabovidost. Čim oba oka vide dobro, problem razrokosti je gotovo riješen.

Postoje razni oblici razrokosti, ali daleko je najčešće skretanje oka prema nosu, nešto je rijeđe skretanje upolje, dok su ostali oblici razrokosti zaista rijetki.

       

Zašto nastaje razrokost? Zašto jedno oko skrene upolje ili prema nosu?
Da bi oči bile uvijek u istom odnosu jedno prema drugom,pa i prema nosu kao jedna vrsta orijentira, prvo oba oka moraju da vide isto. Ako jedno oko vidi slabije, postoji mogućnost za pojavu razrokosti. Ali razrokost se  ne mora javiti ako drugi mehanizmi ovu razliku isprave.

Mehanizam automatske regulacije , koji oči stalno drži u pravilnom ,normalnom položaju i ne dozvoljava pojavu razrokosti, nije u očima, već u mozgu. Makar i mali poremećaj ovog centra  dovodi do razrokosti. A poremećaj može biti urođen ili stečen tokom života. Mišići su ti koji pokreću oči. Ima ih po šest na svakom oku. Znači , da bi oko gledalo , na primjer u iglu i konac koji se u nju udjeva, potrebno je da se reguliše i usaglasi i koordinira funkcija svih 12 mišića . To radi pomenuti centar . Ali šta ako je jedan od 12 mišića obolio ili je povrijeđen? Opet se javlja razrokost.  Ona može biti mala , jedva ili rijetko primijetna, ili vrlo upadljiva i neprijatna. Sve zavisi od toga koji je mišić oštećen .

Najčešće,svi kratkovidni, a posebno dalekovidni, skloni su pojavi razrokosti. Kod njih se objašnjenje nalazi u odnosu mišića koji se nalaze spolja i unutar oka. Da bi dobro vidio nablizu, čovjek koji nije ni kratkovidan ni dalekovidan,  napreže i spoljašnje mišiće i onaj mišić koji je u oku .
Za dobar vid nablizu, dalekovidni jako napreže i unutrašnji mišić i spoljašnje mišiće. Kratkovidni ili slabo ili nikako ne naprežu pomenute mišiće. Rezultat je da kod dalekovidnog stalno,jako naprezanje mišića, vuče oko prema nosu i eto ukrštene razrokosti. Kod kratkovidnog  je obrnuto . Nezategnuti mišići koji bi trebali da vuku prema nosu oslabe , a spoljašnji  mišić odvlači oko upolje – to je neukrštena razrokost.

Svi pobrojani uzroci razrokosti djeluju pojedinačno ili u kombinaciji, što čini dijagnozu, a time i liječenje složenijim .
Liječenje razrokosti svodi se na uklanjanje uzroka koji dovode do poremećenog položaja očiju. Ako se uzrok ne može ukloniti ili se ne nađe, pristupa se operativnom liječenju,što znači da se hirurški pojača oslabljeni, a oslabi pretjerano zategnuti mišić. Sve ovo zvuči prosto, ali u stvari liječenje razrokosti je složen , dugotrajan i mukotrpan proces.

Razrokost se operiše. Operacija je samo jedan dio u dugom lancu postpaka liječenja razrokosti. Na primjer, prvo se nose naočale pa poslije možda godinu dana operiše, pa opet nose naočale i zatvara,liječi jedno oko da bi se u najboljem slučaju  naočale mogle skinuti i oči stoje u istoj ravni.

 

 

Specijalistička ordinacija za očne bolesti "Dr. El-Halabi" 2017