Rezervišite termin : 033 624 847, 061 137 135

      

 

POĆETNA    O NAMA    KONTAKT    KONTAKT    Cjenovnik

 

KATARAKTA - MRENA

Katarakta, siva mrena, mrena, navlaka itd., su sve nazivi za jedno te isto oboljenje – zamućenje sočiva u oku.
Sočivo u oku postoji da propušta i prelama svjetlost, Da bi obavljalo te svoje funkcije ono mora da bude idealno providno.  Da bi bilo tako idealno providno, ono mora da ima tačan i idealan biohemijski sastav i strogo regulisan promet materija . Za sve ovo brine omotač sočiva ili kapsula koja ja vrlo probirljiva i stroga prema nepodobnim materijama, sastojcima pa čak i vodi. Razumljivo je zato da svako i bilo kakvo oštećenje kapsule sočiva, to čuvara integriteta sočiva, odmah dovodi do hemijskih promjena u sočivu i zamućena – katarakta.

Kako kapsula sočiva može biti oštećena na razne načine, razumljivo je da postoje različita,bar po nastanku, zamućenja sočiva,tj. katarakte.
Prva katarakta u životu je urođena. S njom beba dolazi na svijet. To je kongenitalna ili urođena katarakta.
Mogućnost povrede oka uvijek postoji a povreda kapsule sočiva, makar mikroskopska, dovodi do drugog tipa katarakte, a to je traumatska katarakta. Tokom života čovjek se ne mora povrijediti, ali zato često oboli. Ako je to oboljenje ozbiljno i teško,bilo da je očno, bilo da je neka opšta bolest organizma, opet će poremećaj metabolizma, otrovi, bakterije ili druge nezdrave materije koje nastaju u bolesti,oštetiti sočivo i evo opet katarakte koja se onda zove komplikaciona katarakta. Ona nastaje, kao što joj i ime kaže, kao komplikacija neke ozbiljne bolesti. Najzad, sa dolskom starosti mnogi dobijaju staračku kataraktu,koja je u stvari i najčešća katarakta koju srećemo.

Znači, zamućenje sočiva. katarakta,može imati najrazličitije uzroke nasanka. Nasuprot tome postoji samo jedan put i način da se čovjek riješi katarakte. Za sada samo i jedino operacijom.

 

 

 

 

 

 

Specijalistička ordinacija za očne bolesti "Dr. El-Halabi" 2017