Rezervišite termin : 033 624 847, 061 137 135

      

 

POĆETNA    O NAMA    KONTAKT    KONTAKT    Cjenovnik

 

 

POVIŠEN OČNI PRITISAK – Glaukom
(„Bolje je spriječiti , nego liječiti“ )

 

Rijetka je očna bolest na koju se sa toliko tačnosti može se primijeniti ova izreka kao na glaukom. Vid je oslabio , nikakve naočale , nikakvi lijekovi , pa ni operacija ne pomažu da se vid povrati. A da blesnik jedva i da je primjetio. To je glaukom – bolest povišenog očnog pritiska. Jedna od najpomuklijih bolesti u medicini. Čak i ljekari , štaviše i očni ljekari su ponekad žrtve glaukoma, a da toga nisu svjesni.

Oni koji su makar i malo obavješteni, znaju da je glavni simptom glaukoma povišen očni pritisak i prilikom posjete očnom ljekaru zatražiće da im se očni pritisak izmjeri. A upravo rekosmo da je povišen očni pritisak glavni, što znači ne i jedini simptom glaukoma. Ima i drugih znakova, prema tome za potvrdu ili odbacivanje dijagnoze glaukoma, treba na oku pored pritiska provjeriti još dosta toga.

Za život i funkciju oka je neophodna očna vodica. Ona se u oku stvara i pošto posluži svojoj svrsi , iz oka izlazi. Ako proticanja kroz oko ili isticanja iz oka ima bilo kakvih prepreka protoku očne vodice, jasno je da će se ona zadržati u oku i povećati očni pritisak. Povišen pritisak u unutrašnjosti oka ima više štetnih posljedica po oko.

Krv neophodna za ishranu i funkciju oka ulazi u oko, tačnije srce krv upumpava u oko pod određenim pritiskom. Ulasku krvi u oko protivi se očni pritisak. Znači krvni pritisak mora biti viši od očnog, da bi krv ulazila u oko. Što je krvni pritisak viši od očnog,to bi više krvi trebalo da ulazi u oko. Kažem, bi trebalo, jer u normalnom oku postoje regulatori koji o tome vode računa. Nasuprot tome, kod glaukoma je očni pritisak povišen, razlika krvni pritisak – očni pritisak je mala i krv u oko slabije i teže ulazi . Oko i njegova nježna tkiva, prvenstveno mrežnjača i vidn živac „gladuju“ i suše se . Uprao to se kod glaukoma i dešava .

Povišeni očni pritisak oštećuje i mrežnjaču i druge očne strukture onemogućavajući normalni promet materija, što znači da su kod glaukoma oštećeni i vidni živac i mrežnjača i zenica,pa često i šarenica i rožnjača. Sada je jasno zašto se kaže da je glaukom bolest, a povišen pritisak je samo jedan od bitnih  simptoma glaukomne bolesti.

Pored povišenog očnog pritiska, na oku oboljelom od glaukoma postoje i drugi simptomi. Prvo bolesnik primjeti smanjenje oštrine vida, zatim što on rijeđe primjeti, ali je vrlo prsutno, sužavanje vidnog polja. Često pacijenti kao razlog dolaska očnom ljekaru navode nesigurnost pri kretanju noću –oštećena je mrežnjača i vidno polje. Zatim bol, pogotovo u predjelu sljepočnice . Osjećaj bola je kod glaukoma veoma različit i često za dijagnozu značajan. vrlo jak, iznenadan bol koji se često širi iz oka na glavu, pa pacijent i njegov ljekar i ne pomisle na oko kao uzrok te glavobolje. Takav bol je znak akutnog napada glaucoma i posebne vrste glaukoma. Nasuprot ovom bolu, a nažalost  češće, bolesnik osjeća hronične , tupe glavobolje koje se gotovo nikad ne povezuju sa očima.
SAVJET : Kod svake dugotrajne glavobolje poslije 40-te godine života treba pregledati oči i naravno u okviru pregleda izmjeriti očni pritisak.
Dijagnoza glaukomne bolesti postavlja se na prvom mjestu, ali nikako samo mjerenjem očnog pritisaka . Mjerenje se obavlja lako, brzo i tačno modernim aparatima za mjerenje koje ima svaka očna ordinacija . Pored mjerenja pritiska neophodan je i pregled očnog dna, prvenstveno da bi se vidjelo stanje vidnog živca. Time se dolazi do saznanja da li je i do konje mjere vidni živac oštećen, izdubljen od pritiska ili je čak počeo da se suši, atrofira

                     

Izuzetno važan dio pregleda je mjerenje vidnog polja, zato što se pri tom pregledu utvrdi postoje li ili ne,za glaukom tipična oštećenja – ispadi u vidnom polju. Obavezan je i pregled takozvanog komornog ugla, jer se time vrši pravilna klasifikacija glaukoma i određuje odgovarajuće liječenje .

Glaukom je izuzetno ozbiljna bolest, to je urgentno stanje br I u oftalmologiji . Gflaukom prati bolesnika do kraja života .

Bolesnik kod koga se utvrdi postojanje glaukoma , mora biti dobro obavješten o svojoj bolesti i upozoren na važnost redovnih kontrola i redovno primjene lijekova .

liječenje glaukoma je složeno i mora se odrediti za svakog pacijenta posebno, a mora se i mijenjati i prilagođavati toku bolesti. Često lijek koji je odlično djelovao nekoliko godina, više nema efekta . Mora se dodati novi lijek ili mijenjati šema liječenja .

Za liječenje glaukoma koriste se kapi za oči. Kod teških, na kape otpornih slučajeva, koriste se i tablete koje imaju sličan efekat. Najzad i to dosta često, glaukom se mora operisati

Sve forme glaukomne bolesti se mogu podijeliti u tri grupe: urođeni, primarni i stečeni glaukom. Urođeni se dobija rođenjem,posljedica je poremećaja formiranja oka. Stečeni se stiče,dobija tokom života ili od bolesti, ili od povrede. Najzad primarni glaukom koji je njačešći, nastaje „sam od sebe“ ili poštenije rečeno, ljekari pretpostavljaju , ali ne znaju zašto taj oblik glaukima uopšte nastaje .           

 

 

Specijalistička ordinacija za očne bolesti "Dr. El-Halabi" 2017