Rezervišite termin : 033 624 847, 061 137 135

      

 

 

POĆETNA    O NAMA    KONTAKT    KONTAKT    Cjenovnik

 

OČI NOVOROĐENČADI I BEBA

Akušeri i dječiji ljekari odmah po rođenju pažljivo pregledaju oči novorođenčeta. Koliko zbog bolesti oka koje se vidi prvih dana po rođenju , toliko i zbog raznih urođenih mana oka . Ovo zbog toga što su mane očiju po rođenju rijetko usamljene. Tačnije , gotovo uvijek pored poremećaja u razvoju oka , postoji  još i neki drugi poremećaj razvoja u organizmu na koji se možda ne bi obratila pažnja da na oku nije uočena urođena mana.
To je najčešće urođena razrokost ,mali tumor na oku ili njegovoj okolini , povrede pri porođaju , itd. Česta bolest beba je i začepljen suzni kanalčić , akutni gnojni konjunktivitis ili krvni podlivi na oku i oko oka . Većinu tih problema razrješi dječiji ljekar , ali nerijetko kod ozbiljnijih slučajeva on će zatražiti pomoć očnog ljekara . Poseban problem su nedonešene bebe . Ova djeca od rođenja zahtjevaju visokostručni oftalmološki nadzor .
Važan znak urođenih bolesti kod novorođenčeta je bijela zjenica , što se lako uoči ako se pažljivo pogleda .
Pregled očiju novorođenih beba, kao i pregled očiju djece koja polaze u školu, je obavezan .

PREGLED ĐAKA PRVAKA

Zadovoljstvo roditelja u trenutku kad njihovo dijete postaje đak je često poremećeno jurnjavom za raznim dokumentima,uvjerenjima , odobrenjima , među koje spada i nalaz očnog ljekara. Za mnoge ljude je ovo nažalost jedini obavezni pregled očiju u životu . U šestoj godini života , dijete je dovoljno odraslo da se uoče sve urođene mane.

  

Dijete je dovoljno odraslo da se može tačno odrediti oštrina vida . Razrokost se često uoči tek (razrokost je trebalo uočiti i liječiti znatno ranije)pri ovom pregledu . Ipak i u ovom uzrastu postoje određene šanse za uspjeh liječenja i ispravljanje razrokosti.
Dalekovidost i kratkovidost , refrakcione anomalije,  gotovo se po pravilu otkrivaju pri polasku  djeteta u školu i to na ovom pregledu. Za ranije otkrivanje često su više zaslužni roditelji i okolina djeteta , nego ljekari koju su ga pregledali .
Najzad , na ovom pregledu se često otkriju oboljenja oka koja će to dijete , odnosno sutrašnjeg čovjeka , pratiti do kraja njegovog života , ukoliko se blagovremeno ne liječe ili spriječe.

 

 

 

 

Specijalistička ordinacija za očne bolesti "Dr. El-Halabi" 2017